Iubesc pasarile de curte si, pe langa cele pe care le cresc in "rasa pura", mai am alte cateva din diverse specii. Studierea comportamentului lor m-a pasionat dintotdeauna si mereu am alocat ore intregi pe a le observa in cele mai mici detalii.
Este o bibilica țărănească, comuna. Bibilicile nu au rase ci doar varietăți de culoare sau greutate. Probabil aveți bibilici de carne (cumpărate ca pui de o zi, importați din Italia) care oua bine și au o greutate mare. Pot cădea și acelea cloști dar le trebuie lăsate oua multe in cuib și cuibul sa fie ascuns, cat mai ferit.
Mulțumesc! Crescător bun incerc sa fiu. Fotograf bun nu sunt cu siguranță. Iar acum sunt chiar unul foarte slab pentru că nu mai am aparat foto performant și fac cu telefonul. : Daca
Asta a mea este cea mai cuminte bibilica din cate exista.
Desi este batrana, oua inca foarte bine si, la sfarsitul verii, intotdeauna cade closca.
Cloceste ca la carte.
Judecand dupa forma barbitelor aveti din ambele sexe insa, acest aspect poate insela.
Cred ca am mai zis dar repet, forma barbitelor si a coifului, talia, pozitia corpului, zona cloacala etc., te pot ajuta cumva sa iti dai seama de sexul bibilicilor insa, toate acestea te pot insela in cazul unora dintre exemplare.
Cea mai simpla metoda de sexare a bibilicilor este sa le asculti. Vocea este cea care le sexeaza fara sa dea gres vreodata.
Este a doua oara cand cloceste anul asta.
Daca nu o las sa cloceasca si ii stric cuibul, o perioada dupa aceea imi sparge ouale din toate cuiburile unde gaseste.
A mea aia lavender a clocit o saptamana dar nu am lasat-o si acum a inceput iar sa oua... credeam ca nu mai oua deloc anul asta.
Am patit si eu exact asa cu cealalta de carne sa sparga si sa manance toate ouale... acum i-am "accesorizat" o pereche de ochelari si i-am rezolvat dosarul :)
Unele poze sunt destul de vechi si o parte din pasari nu mai sunt.
Insa, chiar si asa, spre exemplu Fazanita are peste 8 ani, am o leseasca de vreo 6 parca (nu-mi mai amintesc exact) si asa mai departe. Si bibilica este destul de batrana.
Pasarile acestea batrane au rol mai mult de animale de companie. Nu ma intereseaza daca mai oua sau nu.
Unii ii spun rasa altii ii spun hibrid. Indiferent care o fi adevarul, Kabir este o gaina mare (deci care se incadreaza la rase grele) insa cu o productie deosebita de oua (ca rasele usoare). Franta si Italia produc astfel de gaini industrial si apoi exporta pui de 1 zi in toata Europa si nu numai.
In Romania a devenit foarte populara si usor usor pe la tara inlocuieste gaina traditioanala de curte.
Sunt niste gaini chiar deosebite (desi se zvoneste ca avicultorii europeni ar fi umblat putin pe la genetica pt. a le obtine).
Kabir se pare ca vine dintr-un cuvant din limbile arabe care inseamna "mare".
wow... pisoi adult sau pui?..
ps: eu am un vecin care are volieră în curtea găinilor; cred că-mi amintesc că mi-a spus cândva că a pierdut pui de porumbei neobișnuiți bine la zbor care, căzând la găini, au fost omorâți de acestea... pe vremea aia nu cred că se inventaseră kabirele sau, oricum, nu ajunseseră la noi...
Pisoi de vreo 5 saptamani.
Si as avea multe astfel de exemple cu gaini Kabir care au mancat pui de gaina pitica, boboci de rata, pui de porumbel (imi povestea un amic ca daca lasa usa volierei deschisa si intra kabirele la porumbei, adio pui in cuiburi).
Apetitul acestor gaini este nemasurat. Par flamande permanent indiferent cata hrana ar avea la dispozitie.
Interesant! Încep să devin îngrijorat. Tocmai am infuzat, anul ăsta, găinile de curte cu un hibrid mixt, care e posibil să fie kabir... Vedem ce o să iasă până la urmă... ale mele oricum se canibalizau și înainte...
Te rog sa ma crezi (si am cel putin un prieten user aici care poate confirma sau nu) ca, la Faverolles Salmon, la toti produsii mei le-am stiut exact atat tatal cat si mama.
Inclusiv la gainile de curte, in mare parte, stiu ambii parinti la puii obtinuti.
Fiecare gaina face oul intr-un anumit fel (marime, forma, culoare) si, urmarindu-le cu mare atentie, ajungi sa le cunosti cu adevarat.
Foarte tare! La "comune", unde fiecare e unică, e mai ușor să cunoști proveniența oului. Totuși, să păstrezi trasabilitatea fiecărui puiuț eclozat, de la faza de "1 zi" și până la maturitatea... cea mai matură, în condițiile unui șeptel atât de numeros... mi se pare o super-performanță!!!
Adevarul este ca inclusiv eu asteptam o astfel de zi. A fost superba. Am ajuns sa ne bucuram ca niste copii de o zi frumoasa cu soare.
Babuta chiar si-a incalzit oscioarele. Nu stiu cat o va mai duce dar momentan se tine binisor.
Italianul este singur pt. ca nu cresc aceasta rasa. Pe el l-am primit ca si cocos pt. gainile de curte. Nu-mi place deloc sa vad gainile jumulite de cocos pe spate si atunci pt. cele de curte am luat un cocos usor care sa calce fara greutate.
Acasa la mine, m-a ferit D-zeu de dihor. La bunica-mea, am patit-o de vreo 2 ori urat de tot.
In schimb, in 3 ani consecutiv, iarna, dupa prima zapada mare, mi-a venit vulpea in cate o noapte si mi-a luat, de fiecare data, aproape cate 10 pasari.
Atunci nu aveam caine la pasari desi cresc si caini ciobanesti romanesti. Acum am dus caine si nu am ami avut atacuri insa, chiar si asa, inchid pasarile noaptea pe timp de iarna cu ger si zapada mare.
Daca va referiti la metisul de Faverolles, sunt de fapt 2 frati (metis 1 si 2), care intradevar seamana foarte bine. Au fost mai mici ca si talie decat fratii lor Faverolles rasa pura dar oricum destul de marisori cumparativ cu tatal.
Craciun fericit si d-voastra!
Fain. Asa si al meu ala wyandott. Sta doar cu puicutele lui si nu deranjeaza pe nimeni. Nici nu stiu ca il am.
Puicutele cum sunt ? Am si eu una argintie si este ce-a mai nebuna gaina pe care o am.
N-am puicute de Italiana. Cocosul acesta sta cu puicutele pe care le am in curtea pasarilor (Sumatra, Kabir, ...) plus cateva gaini (Kabir, Isa Brown, Faverolles). Are deja un harem si le apara de ceilalti cocosi.
Eu am unul batran ce nu isi respecta ierarhia... nu apara gainile de cocosii tineri, ia bataie de la pitici, sta retras... acum mi-a zis tata ca l-a nenorocit cu bataia unul tanar alb de la albumul meu "Metisi 2014".
Are vre-o 4 ani ce-i drept, dar in vara cand l-a invins definitiv pe tatal lui nu era deloc asa. Ziceai ca este un pui, alerga peste tot, se ii batea pe toti, calca toate gainile in continuu de ma si enerva, aveam curtea plina de sticle pe care le aruncam dupa el :)
Oricum, cred ca renunt la el curand.
Si-a furat-o zdravan de la vr-unu tanar si apoi si-a pierdut increderea in el. Dupa un astfel de episod urmeaza dezastrul. Il vor provoca toti cei tineri care vor sa urce in ierarhie iar el va cobora continuu.
Pai deja ala care l-a batut pe el este in varful ierarhiei, l-a batut pe cel metis yoko-cochinchina care era rau, piticii toti cei mai tari, cochinchina pe toti 3, doar cel mare mai era si acum este cel tanar seful... si culmea ca ala mare este urias, iar asta tanar este cu putin mai mare decat o gaina normala, este de la gaina italiana iar tatal a fost un cocos de-al vecinilor foarte mic, aproape cat un cochinchina si ala.
Trebuie sa-i fac poze noi. S-a dezvoltat frumos.
Puicute din ce varietati aveti disponibile si la ce preturi?
Astept detalii pe privat.
Nu ma intereseaza pt. expozitie ci ca si gaini de curte. Imi place rasa si fiind si buna outoare este un plus.
Este un metis de Sumatra cu gaina comuna.
Sper sa-i gasesc pe cineva care sa-l tina ca si cocos de curte pt. ca sunt curios cum va evolua pana la maturitate.
Ii va creste creasta, coada nu va fi la fel de bogata ca la Sumatra, talie are deja (este destul de incarnat - aduce mai mult cu malaezienele) insa sunt curios cum va evolua culoarea.
Daca il dau norocul lui daca nu, merge bine la o friptura. :D
Da, cea alba.Atata libertate , mancare si ingrijire din partea dumneavoastra -nici ea nu mai stie ca sa faca.Isi intra ea in rol , acum traieste si ea libertatea, se bucura de atentie-poate nici nu spera sa ajunga unde a ajuns!
Am cumparat 30 de pui mici de la o ferma din alt sat si printre ei sant doua puicute albe albe. Mai albe decat spuma laptelui. Sant frumoase foc. Imi sant mai dragi decat wiandottul..........poate unde sant numai doua. Nu stiam ce rasa sant acum am aflat.
Era o baba in piata la Buftea cu vreo 10 gaini d-astea intr-o cusca. Din celalalt capat al pietei am vazut-o pe cea careia i-am facut poze in prim-plan. N-am dus direct la baba si am zis ca musai o cumpar pe acea gaina. Asa de tare mi-a placut. Dupa ce am luat-o, Brindusa mi-a zis sa-i iau si o surata si uite asa am mai luat una (apar amandoua in prima poza).
Nu sunt comune. Banuiesc ca sunt Leghorn luate ca si pui de o zi si crescute in sistem gospodaresc.
Daca ai oameni care asteapta la poarta sa le cumpere, da-le!
Am citit ce mi-ai spus insa n-am raspuns pt. ca am nevoie de timp ca sa vad daca le iau sau nu, sa ma hotarasc.
Vreau doar 1-2 femele, si le vreau pe bani nu la schimb.
Nu le vreau pt. mine ci pt. bunica mea si trebuie sa stabilesc in functie de programul si as adestul de incarcat pe care il am cand as putea primi un astfel de colet.
buna ziua , vand bibilici . 3 femele si 1 mascul dac va intereseaza.sau stiti pe cineva care vrea. 50 de lei bucat sau la schimb cu rate , curci sau gaste.
De multe ori m-am intrebat, oare cati mai fac ca mine...sa stea si sa priveasca pasarile ore in sir si sa nu se mai sature. Ma bucur ca nu sunt singur!
Masculii sunt agresivi si, tinuti intr-o curte comuna cu gainile ajung sa devina stresanti. Femelele insa sunt niste cuminti. Cele 3 exemplare sunt 3 femele.
Faverolles! O femela batrana (din 2011) pe care o iubesc foarte tare si care are la mine fiice, nepoate si, cu ajutorul lui Doamne Doamne, va avea anul acesta si stranepoate.
Pitica vecinei a fost o gaina de 150 de ani nu stiu de unde adusa. Batrana se saturase de ea si mi-a "aruncat-o" peste gard. Din pacate nu i-a priit aerul. :D
Multumesc, Doamne ajuta!
Pe acest album am poze cu diverse pasari de curte din acestea comune, marea majoritate, insa fiecare dintre ele are cate o poveste.
Multumesc pt. link, nu stiam de existenta acestui filmulet.
Il voi viziona si eu in weekend.
O golasa taraneasca sau ggt preferabil neagra imi voi lua si eu daca voi gasi. Asa pentru diversitate in curte, tu ma intelegi :)
Kabira Grigio seamana mult cu a mea. Se remarca printre suratele ei.
Isa pt. ca-mi plac foarte tare si am mai avut insa cumparate deja mature. Acestea sunt crescute la mine de mici. Intr-adevar au inceput ouatul si oua foarte bine iar oul este mare in raport cu corpul lor.
Kabir sunt mixte, au o greutate foarte mare (nu le-am cantarit dar nu am nici o alta in curte care sa le intreaca - sunt mai grele decat curcile) dar si oua foarte bine (cel putin deocamdata).
Nu prea cad la clocit pt. ca sunt sperioase si oamenii se asteapta sa se comporte ca si gainile.
Eu am 2 femele batrane care in fiecare vara cad la clocit. Nu le las ouale pt. ca n-am mascul (nu tin bibiloi din cauza agresivitatii lor cu celelalte pasari de curte).
Desi le las cuibul gol, clocesc in continuare.
Despre masculi, imi amintesc de cand aveam si eu faptul ca asa ca din pusca cu aripile incordate si putin departate de corp se reped la alte pasari, aparent fara motiv!
Cea cu barba este din rasa Faverolles, o rasa destul de rara din pacate la noi.
Prin curtile oamenilor se gasesc multe gaini cu barba.
Faverolles are insa atat barba (fulgii barbii sunt asezati pe un pliu de piele ca la curca) cat si favoriti (ca niste perciuni).
Am 2 femele care clocesc in fiecare an. Asta din poze este putin mai sperioasa dar am alta (hibrid italian de carne) care se bate parte in parte cu mine cand trebuie sa iau ouale de sub ea. Ocupa in fiecare an un anumit cuib care este preferat de cateva gaini.
Asta deti zic, musca si inca foarte tare (mai tare decat o gaina). In general banuiesc ca sunt sperioase si parasesc cuibul atunci cand este controlat. Cele 2 femele de care vorbesc au vreo 3 ani si jumatate (parca) iar cea italiana este foarte mare si grea dar si extrem de blanda. Vine la mine si o mangai.
si eu am dar sunt foarte speriate! dar au si motive sa fie asa pentru ca am un mascul (pui de anul asta) si deja rupe puii, gainile si curcile in bataie si trebuie sa il mai linistesc din cand in cand ca nu le lasa in pace de loc. si se mai ruca pe garaj si trec la un vecin pe casa de unde arunca tiglele jos si le ploua in casa la oameni si doar cu matura daca le sperii sa se dea jos. de muscat stiu cum este, odata in timp ce ai mei se bateau cu paunul am intervenit si m-am muscat unul crezand ca musca paunul si mi-a lasat o urma destul de serioasa.
Va rog eu, macar folositi ghilimele cand scrieti "maestru" ca citeste cineva p-aici si crede sau, si mai rau, are impresia ca ma autointitulez asa.
Nu este cazul, multumesc de apreciere!
Ca sa fiu sincer, in fiecare an tanjesc dupa o familie de 2-3+1 de BHD (singura varietate de Brahma pe care o plac cu adevarat si pe care am crescut-o vreodata) insa, spatiul nu-mi permite si atunci inhib aceasta dorinta.
Mai aveam ca si amintire 2 femele batrane. Una la mine, una la bunica-mea (unde duc anual pasari). Batranetea (si greutatea, niste monstrii de gaini) a facut sa raman fara amandoua.
Asta este! ..... pana data viitoare. :D
Cochinchina urias nu am crescut decat o singura data (desi este mult spus "crescut"). Nu erau niste pasari de o calitate iesita din comun.
Le-am trimis pe toate la tara (unde au facut putina "senzatie" printre vecini :))
De atunci, Cochin nu-mi mai trebuie. Ma limitez sa le admir in expozitii.
Si eu stau ore intregi si le privesc.cand sunt obosit rau si nu am timp de dormit stau 10 minute pe banaca in gradina si le dau drumul in jurul meu.ma recreaza si uit de oboseala si griji.
Vara, dupa serviciu si dupa ce termin de pus apa, mancare etc., ma asez in curte pe o buturuga si nu fac altceva de cat sa le privesc (pasarile de curte, porumbeii, cainii - mai ales cainii, etc.). Imi incarca pur si simplu bateriile aceasta activitate!
Interesant faptul ca le si iubiti si le si studiati comportametul. Se spune ca gainile sunt inteligente iar creierul lor regenereaza daca se intampla ceva cu el. Am vazut pe animal planet.
Nu, nu am curcan. Aceasta curca am avut-o la bunica mea (aprox. 150 km de Buc.) care are mai multe. Cand a cazut closca, m-am dus si am luat-o cu oua cu tot. A clocit la mine, a scos pui si este o mama deosebita.
Doamne ajuta sa traiasca si o rezolvam.
Problema cu puii de curca este ca, daca nu doresti sa-i faci de 20 kg si apoi sa-i halesti, deci nu le dai acel furaj pt. curcile de carne, se cresc tare anevoios.
Pai da, dar daca le dai furaj pentru curcile de carne nu mai poti sa le tii pana la primavara ca sa cada closti ca degenereaza. Probabil stii si tu prea bine. Lasa-i sa creasca natural, ce conteaza ca o fac mai greu, imi imaginez ca nu ii astepti pe ei ca sa faci o friptura, nu?
Pitice de "Corbeanca"? Yess, o noua rasa. :) Superbe puicutele, mai ales aia din fata. Cand o sa-mi fac si eu POIATA poate ma combin la vreo 2 pui de matca... :>
Curca? Hmm, specie noua in curte. Oare ce urmeaza?
Piticele astea de Corbeanca s-ar putea ca intr-o zi sa le numim asa fara sa folosim ghilimele. Doamne ajuta, peste niste multi ani! ;)
Pt. pui, musai trebuie contactat columbofilul familiei. :))
I-a luat pe toti sub aripa protectoare si acu', pt. separatie totala, vor creste si separat de restul puilor pe care-i avem. :D
Curci am mai avut si pana acum si am luat din nou.
De urmat, ma gandesc serios la niste fazani. :)
Nu cred ca vrei sa ii tii in bucatarie pana pot lua eu gaini. Poate in congelator. :))))) Mai am de facut...loft. Dar o sa-l intreb pe Cosmin inainte de asta pentru detalii tehnice.
Pe - 20 grade C oua desi oul crapa instantaneu. Iese afara si se bucura de lumina soarelui, e' genul de pasare beton armat care pare ca nu-i afectata de nimic.
pfoaaaa, m-ai spart. sunt _convins_ ca ar iesi niste pasari senzationale, problema e cum se imperecheaza cu bietu soarece, sau ma rog, bietu soarece cu ea. =)) sau aveti deja tehnologie in vitro...
Sa stii ca nu glumeste! Aceasta gaina este intre primele 2 preferate ale lui Soarece. Desi este chiar mai mic decat pare in poze, pisicherul reuseste sa o calce pe gaina. Sa o calce nu in sensul ca se urca pe ea (iar ea merge cu el in carca :)) ) ci in sensul ca o si fecundeaza (ajutat de ea care face tot posibilul sa-i reuseasca lui).
Anul acesta sigur voi pune oua d-ale ei sa vedem ce combinatie rezulta. O Soricica-Sageata urata nu are cum iesi! ;)
Tare. Iar daca ies pe fenotipul ei dar putin mai mici nu au cum decat sa-mi placa si mai mult. :D Deci pana la urma, daca vreau si pitice si normale, nu le pot tine impreuna ca reusesc sa fecundeze si se hibrideaza.
Gaini comune (deci cu o talie relativ mica, asemanatoare cu Sageata mea) tinute cu pitice de genul celor pe care le am eu (ca Soarece, Mascota, Fazanita etc.) se "corcesc" fara doar si poate rezultand niste gaini foarte faine, cu o talie intre cele 2 (daca sunt potarnichii zici ca-s gaini Bankiva).
Multam fain!
La un moment dat, sper sa intregesc gospodaria si cu niste jienesti. Macar cateva de "frumusete". Numa' sa aud un clopot in spatele casei, plus "bataia" corbilor si CRB-ului, si apoi dorm linistit. ;)
Sunt un metis intre Ohiki (tatal) si Sebright (mama).
Eu le tin pt. ca doresc sa obtin o gaina cat mai mica, cu creasta batuta, potarnichie si cu coada lunga insa fara sa mature cu ea solul (la cocos ma refer).
Am obtinut deja o pasare extrem de mica insa vreau sa vad daca este si fertila.
N-am nici o poza in care sa vada cat poate fi de frumos acest exemplar. Mai pun una dar e' facuta in urma cu ceva vreme si tot nu arata ca acum, complet imbracata in haina de iarna.
:))
Cloceste, creste de minune bobocii, zboara perfect, poate sta linistita afara tot timpul anului. Se salbaticeste cu mare usurinta. Iata cum devine o pasare, daca nu chiar frumoasa, macar interesanta. ;)
Păsări de curte foarte frumoase,sunt mai rezistente, să vă trăiască. Aveţi GRIJE, cu GÂŞTELE, să fiţi foarte ,, atent ,,ştiu din ,,proprie experienţă,,.... S-auzim numai de bine.
Cocosul nu a iesit, este cel dat de Marius odata cu perechea de la tine (puiul scos tarziu, nici nu credeam ca trece iarna). Coada o are mai mare, acum este in perioada de naparlire insa, intr-adevar, nu se compara ca si lungime a secerilor si lantetelor cu ce avea cocosul de la tine.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.