cosminn
2483 poze   148350 vizite
Albume
1 - CONTACT   Filmulete Youtube cu animalele mele2 - Poveste despre pasiune prietenie si colegialitate3 - Ciobanescul Romanesc Corb4 - Paza pasaretului   Caini6 - Diverse   Gastele calugarite de la Skansen7 - Lucrari d-ale mele8 - Ratusca buclucasaA - GAINIA1 - Faverolles Salmon - Deutsche Lachshuehner - RASA MEA FAVORITA   Ani de munca cu Faverolles SalmonA2 - Pitice de CorbeancaA3 - Amintiri frumoase cu gainiA6 - Pitica hotarataB - GASTE - 2017B1 - Gaste Embden - linie de productieB2 - Gaste Africane si ChinezestiB3 - Amintiri frumoase cu gaste   Mara - si ea o amintire frumoasaB4 - Gaste comuneB5 - Gaste indiene si calugarite plus alte speciiB6 - Consideratii personale asupra monogamiei gastelorC - RATE - 2017   C2 - Amintiri frumoase cu rateC1 - Rate lesesti - Warzenenten   ZburatoareaC3 - Rate pitice - Call duck - ZwergentenD - CURCIE - PORUMBEI   Amintiri frumoase cu porumbei   Articole cu si despre porumbei si rudele lor   Cafenii   Castanii de Craiova Craiovaer kastanienbrauner Tummler      Castanii de Craiova 2017   Ciungi de Bucuresti   Ciungi de Ploiesti   Gagii   Gusati Horseman   Gusati Pomeranieni   Jucatori bimotati ardeleni   Jucatori de Galati   Jucatori de Kiskunfelegyhaza   Jucatori de Taganrog   Negri codalbi   Negri trenati de Bucuresti      Negri turci 2017   Orbeteni   Rolleri de Cluj   Rostowi si Siberieni   Satineti si Blueti si Blondineti   Show Racer   Tippleri   Vargati   Voiajori   Voiajori de ornament   Voltati albi cu coada neagra si albastra   Voltati indieniF - Curtea cu pasari   Alte curtiG - Iepure - Weissgrannen - Negru ArgintiuG1 - Iepuri olandeziG2 - Iepuri pestriti germani piticiK - DeseneL - LITERATURA DE SPECIALITATEL1 - Literatura - ornitologieL2 - Literatura despre animale in generalL3 - Literatura despre pasari de curteZ - EXPOZITIIZ 12 - Expoziția Națională București 2017Z 13 - Expo Pajura 2018Z1 - Expo Nationala Sighisoara 2012   Pasarile meleZ10 - Expozitia Nationala Bucuresti 2016   Brahma herminat inchisZ11 - Expo Pajura 2017Z2 - Expo Europeana Leipzig 2012   Faverolele meleZ3 - Indagra 2013   Ciobanescul Romanesc Corb la IndagraZ4 - Expo Nationala Craiova 2013Z5 - Expozitia Nationala Bucuresti 2013   Prezentare Ciobanesti CorbiZ6 - Expo Locala Pajura 2013   Gainile meleZ7 - Expo Pajura 2015 - Romexpo   Pasarile mele la expo Pajura 2015Z8 - Expo nationala Lugoj dec 2015Z9 - Expo Pajura 2016

membru din 25 iulie 2011

B4 - Gaste comune

Observ in ultima perioada (ultimii ani) ca in tara, pasarile domestice "taranesti" (cu li se mai spune, sau comune) incep sa fie inlocuite cu "rase" specializate pe productia de carne, oua sau mixte
La gaini, monopolul a fost pus de Kabir (gaina mixta, foarte productiva, adaptabila si rezistenta), Isa Brown (regima incontestabila a productiei de oua) sau Ross 308 (cel mai cunoscut hibrid de carne - puiul alb de carne).
Gainile taranesti, colorate (unele motate, altele incaltate), destul de usoare ca si greutate, cu productie de oua multumitoare, foarte rezistente si perfect adaptate la conditiile din tara noastra, usor usor dispar din curtile taranilor.
De asemenea, foarte multe dintre gainile de prin curti sunt metisi de Brahma sau Cochinchina, cu incaltatura mare, fulgoase si mai mari ca cele comune.
La rate, de asemenea rata Pekin comercial incepe sa fie din ce in ce mai prezenta prin curti, inlocuind rata comuna (destul de usoara ca si greutate, cu productie buna de oua si foarte foarte rezistenta, solicitand putina hrana si aproape deloc adapost, perfect adaptata la conditiile din tara noastra). Foarte frumos colorate, unele cu moturi mari dar, ce folos, sunt "slab productive" dupa cum le descriu multi.
Iarasi din ce in ce mai prezente sunt si ratele Rouen - linia de productie, mulardele (hibridul de pekin/leseasca) si, mai nou, ratele din rasa Alergatoare Indiana (prezentate de multi ca fiind solutia ideala pt. starpirea limacsilor din gradini).
Ce uita vanzatorii sa spuna este ca ratele indiene pe langa limacsi devoreaza si gradina (salata, varza, rosiile, fasolea etc.) dar, cumparatorii neinformati "pun botul" si scot banul. In ceea ce priveste productia de oua, ce-i drept, oua foarte bine.
La curci si bibilici, situatia sta asemanator. Populatiile "taranesti" au fost mult inlocuite cu hibrizi de carne care ajung la greutati apreciabile. Curcanii Big 6 si Big 12 au ajuns sa fie crescuti in Romania ca porcii. Toata lumea baga hormonei la greu in stomacel.
Curca romaneasca, foarte rustica, incubator viu si mama excelenta este din ce in ce mai greu de gasit. Daca vrei sa cumperi 2 curci, gasesti 9 vanzatori care au curci Big si, daca ai noroc, 1 care are curci taranesti.
Despre bibilici, nici nu mai vorbesc. Hibridul italian de carne, cu greutate mare si productie buna de oua, aproape ca face legea in tara.

Dar gastele? Cum sta situatia la gaste?
Pai sta exact cum am stabilit. Adica la fel.
Embden si Toulouse, liniile de productie, sau ceea ce unii mai numesc gaste de Landes ori unguresti de carne, au ocupat curtile crescatorilor de gaste.
Gasca comuna, romaneasca, mai micuta ca si talie, cu productie slaba de oua dar extrem de rezistenta si bine adaptata conditiilor din tara noastra (cel mai bine dintre toate speciile de pasari domestice) pierde teren ca si celelalte pasari, din ce in ce mai tare si mai rapid.
Gaste frumos colorate, cu penaj clasic sau buclat (frizat - frizata danubiana), cu mot mic sau fara, cu dimorfism sexual la unele linii (a se vede gastele colegului de sunphoto - Raadu) se duc vazand cu ochii, pe nesimtite.
Daca alte tari ar fi avut populatiile de gaste pe care le-a avut Romania, de mult ar fi omologat cel putin 2-3 rase.
Usor de omologat ar fi fost, si inca mai este, gasca frizata (buclata,ca Sebastopolul rusilor), gasca autosexabila (cum au facut americanii cu Pilgrim si englezii cu West of England) sau gastele lesesti (o combinatie foarte reusita de gaste chinezesti si africane, "altoite" pe alocuri cu gaste taranesti).
Unii fac eforturi deosebite sa conserve populatiile de animale domestice pe care le au iar noi, romanii, facem eforturi sa "scapam" de ele.
Inclusiv eu, in loc sa tin numai pasari comune - romanesti - taranesti, cresc pasari din rase straine, hibrizi comerciali sau diversi metisi.
Mai am inca gaini comune, rate taranesti si, mai nou, gaste comune.

In fond, din cate am constatat eu pana acum, sub aspectul rusticitatii (fertilitate - fecunditate, instinct de clocit si grija fata de boboci), gastele romanesti sunt cele mai cele!......
gaste taranesti
gaste taranesti
gaste comune
gaste comune
femele tinere
femele tinere
3 femele
3 femele
femela buclata
femela buclata
se fac prezentarile
se fac prezentarile
gastele comune
gastele comune
alta taraneasca
alta taraneasca
babuta; Care n-are de gand, deocamdata, sa inceapa ouatul. :)
babuta
la o scurta plimbare
la o scurta plimbare
gasca frizata taraneasca
gasca frizata taraneasca
barza
barza


Comentarii album • 113
Nume:Sunt afișate ultimele comentarii. Vezi toate
IonutB 4 ianuarie 2018  
Inca le mai aveți?
Răspunde Raportează
CosminN 4 ianuarie 2018  
Desigur.
Răspunde Raportează
IonutB 4 ianuarie 2018  
Nu aveti gascan la ele?
Răspunde Raportează
CosminN 4 ianuarie 2018  
Care este rolul întrebării?
Răspunde Raportează
IonutB 4 ianuarie 2018  
Voiam sa cumpar cateva oua.. dar nu aveti poze cu nici un gascan
Răspunde Raportează
CosminN 4 ianuarie 2018  
Nu vând oua, îmi pare rău.
Răspunde Raportează
AlexandruOlteanu 2 ianuarie 2018  
Aveti de vanzare cumva o pereche ?
Răspunde Raportează
CosminN 2 ianuarie 2018  
2 femele.
Răspunde Raportează
Marcel 11 iulie 2017  
Foarte frumos,sa fie sanatos!Poate iese un gascan leit ca ea
Răspunde Raportează
mirelgrigore 10 iulie 2017  
Felicitari
Răspunde Raportează
imanoiu 29 mai 2017  
Minunati! Din pacate gasca mea care cloceste a inceput sa oua de cateva zile. Anul asta nu am urma de bobocei prin gospodarie :(
Poate la anu o sa reusesc si eu sa am bogatia pe care multi de pe sunphoto o au anul acesta. Noroc in continuare!
Răspunde Raportează
CosminN 29 mai 2017  
Cum spuneam si in comentariul adresat altui coleg de sunphoto, sunt ani si ani. Unii mai buni, altii mai putin buni.
In fond, spre exemplu, anul trecut daca imi aduc aminte, aveati un card intreg de boboci prin curte in timp ce la mine pe pagina abia se vedeau 2-3. :D
Răspunde Raportează
imanoiu 29 mai 2017  
Așa este, anul trecut a fost unul destul de bun, dar asta nu înseamnă că totul a decurs perfect. M-am trezit cu 4 bobocii omorâți, bobocii la 2 luni, i-am găsit fără piept, le-au mâncat pieptul, nu îmi dau seama ce animal a fost deoarece și gâsca mama a fost rănită, o bucata de carne a fost smulsă și din ea :( . Partea buna este că acum am gâște care toarnă oua la greu și la care țin f mult
Răspunde Raportează
CosminN 29 mai 2017  
100% jder a fost. Anul acesta un unchi al meu a avut mari probleme cu un jder.
Răspunde Raportează
imanoiu 30 mai 2017  
Adică jderul de bagă și la gâște? Credeam că doar la pui și găini.
Răspunde Raportează
alexandru180 28 mai 2017  
Sa va traiasca,foarte frumosi!
Răspunde Raportează
CosminN 28 mai 2017  
Multumesc, asemenea!
Răspunde Raportează
alexandru180 28 mai 2017  
Cu drag,multumesc frumos!
Răspunde Raportează
Ardeleanul 3 mai 2017  
Un singur lucru-i mai drăguț decât un puișor de găină...un boboc de gâscă! :D
Răspunde Raportează
CosminN 3 mai 2017  
Si peste acestea exista un lucru si mai dragut: un boboc de rata leseasca. :)
Răspunde Raportează
GradinareasaLisandra 2 mai 2017  
Deosebite!
Sa va traiasca! (mai ales ghemotoacele) ;)
Răspunde Raportează
CosminN 2 mai 2017  
La fel va doresc!
Răspunde Raportează
adrianclaudiu 2 mai 2017  
Uite ca s-a "spart" conducta și la voi.
Sa va trăiască !
Mult noroc și sănătate sa puteți avea grija de ei!
Răspunde Raportează
CosminN 2 mai 2017  
Si-au facut gastele pe deplin datoria.
Multumim, asemenea iti dorim!
Răspunde Raportează
ferike 1 mai 2017  
succes domnule cosmin si va multumesc pt sfaturile pe care ati binevoit sa miledati oridecate ori vil cer multumesc
Răspunde Raportează
CosminN 1 mai 2017  
Multumesc, Doamne ajuta la toata lumea!
Cat priveste sfaturile, daca stiu si pot, va voi ajuta mereu cu placere.
Răspunde Raportează
adrianclaudiu 18 aprilie 2017  
Sa fie cu noroc, oua de comune le-ati pus?
Răspunde Raportează
CosminN 19 aprilie 2017  
Doamne ajuta la toata lumea! Da, desigur, au si oua d-ale lor.
Răspunde Raportează
Marcel 18 aprilie 2017  
Cand asteptati primii boboci?
Răspunde Raportează
CosminN 18 aprilie 2017  
Saptamana aceasta.
Răspunde Raportează
Marcel 18 aprilie 2017  
Astept si eu de joi-vineri de la 2
Răspunde Raportează
CosminN 18 aprilie 2017  
Sper sa fie totul ok.
Gastele clocesc bine, nu am ce sa le reprosez. In prima saptamana de clocit fiecare mi-a spart cate un ou in cuib dupa care totul a decurs normal pana in prezent.
Răspunde Raportează
Marcel 18 aprilie 2017  
Cele 2 de la care astept le.am cam inghesuit cu cate 13 oua,daca mi.a murit una din ele,ca nu stiam sigur cand cade closca a 4a si mi.a fost teama sa nu se invecheasca.Si din 13 de fiecare cele 2 mai au cate 11respectiv 12 oua.Si ultima am puso doar pe 6 oua
Răspunde Raportează
CosminN 18 aprilie 2017  
Eu asteia i-am pus 15 oua: cosminn.sunphoto.ro/B4_-_Gaste_comune/108976472
Cand insa am vazut ca oricat s-a chinuit i-a dat cu virgula si 2 oua nu le-a putut baga sub plapuma nici in ruptul capului, am scutit-o de griji si i-am lasat doar 13.
:)
Răspunde Raportează
Marcel 18 aprilie 2017  
13 am pus si eu cele mai mult,de cand am gaste.Am avut gasca intr.un an care i.am pus 13 ouate toate de ea.Nu.mi amintesc sa mai fi avut in alt an gasca comuna sa faca 13 oua
Răspunde Raportează
Marcel 18 aprilie 2017  
Am asa putina teama ca e primul an in care am avut 2 gascani lasati la gramada.Dar i.am lasat din cauza ca s.a impus unul din ei de la inceput si nu se mai bateau apoi,si cel care s.a impus chiar daca era sef nu se baga cand calca si celalalt
Răspunde Raportează
CosminN 18 aprilie 2017  
Eu am in curte 5 gascani insa, cum va spuneam, chinezestii se calca de zor intre ei, Asin (africanul) isi vede de batranete iar Gunar este seful absolut peste toti si toate ale curtii.
Răspunde Raportează
Marcel 18 aprilie 2017  
Si al meu e sef peste tot,ca idee il tin izolat ca rupe orice prinde rate,gaini nu conteaza.Acum in weekend am vrut sa fac o proba sa.i dau drumul cu celelate pasari ca am zis ca s.o fi plictisit singur,dar nu a durat 1 min ca deja alerga ca nebunul dupa rate prin toata curtea :))
Răspunde Raportează
CosminN 18 aprilie 2017  
Sa nu vorbesc intr-un ceas rau insa, in relatia cu celelalte pasari din curte, Gunar s-a cumintit tare. In afara de gascanii chinezesti cu care are el o rafuiala (nu suporta cand ii vede ca se calca intre ei), in rest este destul de cuminte comparativ cu anii trecuti.
Gainile, ratele, inclusiv ratoii lesesti, le ignora total.
Ba, mai mult, pe gastele indiene si calugarite cred ca le considera un fel de bobocii lui (fiind si mult mai mici) pt. ca acestea stau pe langa el ca pe langa un tata.
O fi imbatranit si el si poate i-o fi mai venit mintea la cap ca tare multe nazbatii a mai facut in anii trecuti. :D
Răspunde Raportează
Marcel 18 aprilie 2017  
Ma puneti pe ganduri cu "chelia" gastelor ,ale mele nu au asa ceea ce ma face sa ma intreb daca gascanii mei si-au facut treaba :))
Răspunde Raportează
CosminN 18 aprilie 2017  
Toate gastele care s-au calcat cu Gunar (adica 5 femele) au acea "chelie".
El este destul de greu si calca si cam agresiv ce-i drept.
Răspunde Raportează
bogdanmircea 15 aprilie 2017  
Cate oua fac gastele comune?
Răspunde Raportează
CosminN 15 aprilie 2017  
Cred ca depinde foarte mult de linie.
Ca si exemplu, imi aduc aminte ca in copilarie bunicul meu imi spunea ca gasca tanara face 7 oua si cade closca iar primul nu trebuie pus la clocit pt. ca nu este bun.
Gastele mele comune sunt niste exemplare cat se poate de arhaice si nu au fost prea departe de spusele bunicului de acum vreo 25 de ani. :)
Nu sunt in masura sa raspund la intrebae cu adevarat (colegi ca Raadu, Marcel si altii ar fi mult mai in masura) insa ale mele nu au depasit 10-11 oua depuse.
Ma refer la boboace. Cea matura (batrana) inca nici macar nu a inceput ouatul.
Răspunde Raportează
bogdanmircea 15 aprilie 2017  
Ale mele au facut 19 respectiv 21 de oua si sapt viitoare ar trebui sa iasa primii boboci.cea batrana a inceput ouatul pe 6 februarie.probabil din cauza ca provin din hibrizi industriali sunt mai productive
Răspunde Raportează
CosminN 15 aprilie 2017  
Cu siguranta din aceasta cauza. De altfel par si mult mai grele decat gastele comune care au greutate destul de mica.
Răspunde Raportează
Marcel 2 aprilie 2017  
Frumoasa noua achizitie alb-cenusie.Am si eu una asemanatoare,e babuta de 4 ani
Răspunde Raportează
CIPRITRIPA 30 martie 2017  
Tare faine.Clocesc?
Răspunde Raportează
CosminN 30 martie 2017  
Mersi!
Da,o parte sunt closti deja.
Răspunde Raportează
GradinareasaLisandra 30 martie 2017  
Foarte frumoasa babuta
Poate imi iese si mie una :)
Răspunde Raportează
CosminN 30 martie 2017  
Daca nu, poate iese o fiica d-a ei si v-o dau.
Răspunde Raportează
GradinareasaLisandra 31 martie 2017  
Sincera sa fiu, cam in fiecare an imi iese o brezuta cum este ,,babuţa" :))
Nu va deranjati ;)
Răspunde Raportează
adrianclaudiu 29 martie 2017  
Foarte frumoase.
Și eu când vad cate o gasca comuna cu acel desen fără sa vreau îmi spun "astea seamănă cu ale lui Radu :) " .
Răspunde Raportează
CosminN 29 martie 2017  
Multumesc!
Curiozitatea mea este daca, din aceasta gasca si Gunar vor rezulta boboci autosexabili.
Putine sanse insa ... merita incercat. ;)
Răspunde Raportează
adrianclaudiu 29 martie 2017  
Eu cred ca sunt mari șanse deoarece el este alb și ea cu desen asa ca sunt mari șanse sa fie autosexabili.
Răspunde Raportează
CosminN 30 martie 2017  
In toata aceasta ecuatie exista o "mica" problema: femela este fenotipic, in mod evident, alba cu desen insa, genotipic, habar nu am cum este (din ce a fost scoasa).
De aceea va fi foarte interesant pt. mine sa vad ce va rezulta din cele 2 pasari pt. a putea trage ulterior niste concluzii.
Răspunde Raportează
adrianclaudiu 30 martie 2017  
La asta nu m-am gândit din ce combinație a putut rezulta ea!
Răspunde Raportează
CristianG 25 martie 2017  
Ultima e de la Radu?
Răspunde Raportează
CosminN 25 martie 2017  
Nu, dar asa-i ca seamana cu linia lui?
Răspunde Raportează
CristianG 25 martie 2017  
Da, doar ca apare mai plina.
Răspunde Raportează
CosminN 25 martie 2017  
Se pregateste de oua insa, intr-adevar, nu este atat de suie (atletica) precum ale lui Radu.
Răspunde Raportează
catalindecu 27 martie 2017  
Este frumoasa !
Răspunde Raportează
CosminN 27 martie 2017  
Indiscutabil, de aceea am si dorit sa o iau si pe ea.
Răspunde Raportează
ferike 25 martie 2017  
SA VA TRAIASCA SA VA ADUCA DOAR BUCURII SI SATISFACTII
Răspunde Raportează
CosminN 25 martie 2017  
Multumesc, asemenea!
Răspunde Raportează
Razvyy 25 martie 2017  
Mamaa , fatuca noua e deosebita! Sa va traiasca !
Aveti vreo closca pana cum?
Răspunde Raportează
CosminN 25 martie 2017  
Mersi, la fel!
Chiar este frumoasa.
Da, am si closti.
Răspunde Raportează
Razvyy 25 martie 2017  
Nu exista cuvinte ca sa o pot descrie!
Sa va ofere numai bucurii!
Răspunde Raportează
GradinareasaLisandra 11 februarie 2017  
Buna ziua!
Eu am un gascan zbarlit breaz si o gasca zbarlita cenusie
Ar putea iesi un/o boboaca/boboc breaz/breaza?
Va rog frumos daca mi-ati putea raspunde
Multumesc!
Răspunde Raportează
CosminN 11 februarie 2017  
Da, desigur ca pot iesi boboci atat cenusii cat si baltati.
Răspunde Raportează
GradinareasaLisandra 11 februarie 2017  
Si mai am o gasca breaza care nu este zbarlita si cu un gascan zbarlit cenusiu cu mot.
Ce raspuns ar putea da acest cuplu?
Răspunde Raportează
CosminN 11 februarie 2017  
Ce raspuns ar putea da, nu stiu sa va spun, dar boboci ar putea da la fel ca si parintii lor: atat zbarliti cat si cu pene normale, atat cu mot cat si fara.
Răspunde Raportează
GradinareasaLisandra 11 februarie 2017  
Daca doriti, maine le pot face poze
Le puteti vedea
Daca doriti!
Răspunde Raportează
Dragos88 22 ianuarie 2017  
Vai cat de mult imi plac! Asa ceva avea bunica-mea atunci cand eram eu mic, imi placeau maxim. De ce nu le lasi cu Gunar ?
Răspunde Raportează
CosminN 22 ianuarie 2017  
Intrebi de parca nu l-ai cunoaste pesonal pe dement. :)
Răspunde Raportează
Dragos88 22 ianuarie 2017  
Pai n-o fi atat de dement incat sa bata o gasca femela. Va sti el ce sa faca cu ele, primavara e dupa colt :))
Răspunde Raportează
CosminN 22 ianuarie 2017  
:))
E' clar, nu-l cunosti indeajuns. Trebuie sa mai treci pe la mine.
Răspunde Raportează
Dragos88 22 ianuarie 2017  
Pai trec, le bagi in tarcul dementului si vedem impreuna ce se intampla :)
Răspunde Raportează
CosminN 22 ianuarie 2017  
Nu mai e' nevoie sa le bag in tarc. Le smotoceste prin ochiurile de la plasa. :)
Răspunde Raportează
Marcel 21 ianuarie 2017  
Frumoase exemplare,din ce zona sunt luate?
Răspunde Raportează
CosminN 21 ianuarie 2017  
Sunt dintr-o comuna de langa Targoviste.
Răspunde Raportează
Marcel 22 ianuarie 2017  
Cele negre seamana cu ale mele.Vreau sa fac un experiment sa opresc 2 gaste crete,una neagra normala si una alba tot normala,dar am amandoi gascanii creti si sper sa obtin si alte culori,albe crete de exemplu.
Răspunde Raportează
CosminN 22 ianuarie 2017  
Daca gasesc sa-mi placa, una alba buclata mai iau si eu.
Răspunde Raportează
adrianclaudiu 21 ianuarie 2017  
Frumoase, mai ales borzele( asa le spune la mine )! Aveți mare dreptate cu tot ce ați scris !
Răspunde Raportează
CosminN 21 ianuarie 2017  
Buclate trebuia sa fie toate insa una am ales in poze si alta am primit. Nu-i bai, sa fie ele sanatoase si sa isi faca treaba. Mie imi sunt dragi deja.
Răspunde Raportează
adrianclaudiu 21 ianuarie 2017  
Oricum cred ca sunt printre cele mai fertile gaste exceptând poate gâștele colegului Radu care au o rata foarte ridicata de fecunditate!
Ce nu înțeleg românașii noștri este ca dacă ai posibilitatea sa hrănești un animal sau pasare de rasa sau hibrid destinat obținerii de carne/oua/lapte etc cu o hrana echilibrata, vitamine, tratamente este ok sa cumperi și sa crești acei produși specializați pe asa ceva dar dacă nu ai acasa decât porumb și fan sau lucerna, nu ai posibilitatea de a furaj a echilibrat( porumb+grau+orz+orzoaica+floare+soia+multe altele) atunci mai bine ramai la aceste linii țărănești, specializate sute de ani sa trăiască si sa se dezvolte cu o furajare slab calitativa, condiții de adăpost aproape inexistente și reproducere fără ajutor din exterior.
O gasca,găină,rata, curca etc, țărănească tot la acea greutate finala va ajunge și doar cu porumb și iarba dar un hibrid, o rasa specializata, NICIODATĂ NU VA FI PRODUCTIVA NICI CAT O CORCITURA ȚĂRĂNEASCĂ DOAR CU PORUMB, IARBA ȘI APA!
Răspunde Raportează
CosminN 21 ianuarie 2017  
Cand am cumparat casa de la Corbeanca, cel de la care am luat-o avea gaini si curcani de carne. Afland omul ca sunt pasionat de pasari imi arata niste gaini Cochinchina urias galben si imi spune ca cel de la care a luat puii l-a pacalit. Ca omul respectiv i-a vandut niste pui si i-a aratat parintii insa sigur nu aceia erau parintii deoarece puii lui nu au ajuns nici pe jumatatea taliei si greutatii acelor gaini.
Uitandu-ma la pasari am constatat ca erau chiar Cochinchina urias galben insa, din pacate, niste exemplare tarate, mult sub greutate si intr-o conditie tare precara.
L-am intrebat ce a dat puilor sa manance iar dupa ce mi-a spus i-am explicat ca la animalele de rasa pura nu merge cu apa, paie si bataie. Ori le asiguri exact ce le trebuie ori ramai la animale rustice, taranesti, mai slab productive dar mult mai usor de intretinut.
Din pacate insa, la noi oamenii ar vrea ca, dand apa, paie si, eventual ca desert niste bataie, sa obtina animale cum vad la expozitii insa niciodata nu intreaba un crescator cat cheltuie ca sa creasca acele animale pt. a le avea in acea conditie de invidiat.
Răspunde Raportează
Toderas 21 ianuarie 2017  
femela buclata (cu alb in gusa) e nr. 1
Răspunde Raportează
CosminN 21 ianuarie 2017  
Aceea este mama celorlalte doua.
Răspunde Raportează
RazvanN 21 ianuarie 2017  
La expo cu ea :)
Răspunde Raportează
CosminN 21 ianuarie 2017  
:)
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.