Gunar si Ingrid - gaste Embden linie de productie. Impreuna cu noi de cativa ani, adevarate personaje ale curtii.
Astazi (20.11.2013) este ziua (daca mai putem spune asa) Selmei Lagerlof, autoarea extraordinare carti Minunata calatorie a lui Nils Holgersson prin Suedia. Cine a citit cartea sau macar a vazut serialul de desene animate stie ce spun. Ei bine, vazand ca este comemorata de Google, ma gandeam ce reactie ar avea pasarile mele daca eu as fi transformat intr-un pitic atat de mic precum Nils. Ei bine, cel mai probabil ratele comune m-ar inghiti fara sa clipeasca. Gainile m-ar fugari de mama focului din acelasi motiv. Imi si imaginez Kabirele fugind haotic pt. o bucatica de carnita. Curcile si bibilicile mi-ar da ocol cu ganduri nu tocmai curate. Lesestile m-ar agresa de la primul contact. Numai ele, gastele mele dragi, auzindu-mi vocea, m-ar intampina cu bucurie si aceeasi dragoste (daca-i putem spune asa, poate putin fortat). Desi in primii 2 ani nu am reusit sa obtin nici macar un boboc de la ele, in sensul ca nu mi-a trait pana la maturitate, imi sunt totusi cele mai apropiate dintre pasari. Sunt ca niste caini cu care, la propriu, poti interactiona. Au fost crescatori care mi-au zis sa renunt la ele pt. ca sunt inutile. Aiurea, sunt niste comori gagaitoare! Cum dracu sa-ti mananci prietenii? :)
Buna seara am si eu gaste din aceasta primavara, insa sunt 20 de bucati si din pacate ar trebui sacrificate o mare parte din ele au 6 luni acuma seara am prins cateva sa verific daca sunt grele si sunt destul de greoaie cand asi putea sa incep sa sacrific?
Buna seara am si eu gaste din aceasta primavara, insa sunt 20 de bucati si din pacate ar trebui sacrificate o mare parte din ele au 6 luni acuma seara am prins cateva sa verific daca sunt grele si sunt destul de greoaie cand asi putea sa incep sa sacrific?
Eu am gâște comune, un an împlinesc chiar mâine, pe 21 mai. Sunt 2 femele și un mascul. Ouatul nu a fost punctul lor forte. Una a ouat 7, una 6, iar ultima a ouat 2-uă, iar acum clocesc toate. Dar alta e problema! Mi-a spus cineva că gâscanii tineri nu sunt fertili, și nu știu ce să cred. E primul an în care am gâște și sunt "mândria" mea! Poți să-mi spui dacă așa e sau persoana aceea era prost informată!? Aa, cred ca e important si asta. I-am dat vecinei 5 ouă din mica mea prodictie pentru a le pune la clocit, la găină, iar acum mi-a spus că le-a verificat la ovoscop și 4 din 5 sunt fertile, dar mie unul, recunosc, mi-e teamă să le verific pe cele ale gâstelor. Chiar am așteptări mari și mi-ar părea rău în primul rând de gâște să nu-și vadă visul realizat. Poate am dat niște detalii inutile, dar sunt foarte entuziasmat! Chiar sunt curios de faza cu gâscanii tineri nefertili. Nu prea-mi vine a crede!
Gascanii tineri sunt la fel de fertili ca si cei mai batrani. Nu au nicio problema. Daca vecina a controlat ouale atunci ai si confirmarea fertilitatii gascanului.
Au cazut si ale mele cele 2 batrane,au 4 ani,dar mi-a murit una din boboace din senin.Nu am vazuto trista sau ceva pur si simplu am gasito moarta,e prima oara cand mi se intampla.Si acum mai am o boboaca care sa vad ce face ca nici nu prea oua.Daca a murit una din boboace le-am pus la cele batrane cate 13 oua de fiecare sa fiu sigur.
Vad ca odata cu inaintarea in varsta se transforma din Van Damme in dom' Trandafir.
Acu' zici ca-i profesorul cu elevii dupa el (gastele comune, gastele indiene, chiar si calugaritele). :)
Bine, cand va cadea Ingrid la clocit il vor apuca din nou pandaliile insa pana atunci domneste linistea. :D
Le am de cativa ani.
Depun aproximativ 30 de oua si apoi clocesc.
Problema este ca fiind grele sparg multe oua in cuib. De asemenea, cel putin la ale mele, am avut multe probleme cu bobocii la eclozare.
Salut!
Din pacate il mai am doar pe cel mare (Chuck Norris) si doar unul dingur din cei mici.
Asa se intampla cand nu este nimeni acasa minim 12 ore pe zi. :(
Pai .... cumva nu gresesti.
Genetic, Ingrid nu este mama niciunuia (dintre cei 5 - aia mici + ala mare).
"Natural" insa este mama celor mici deoarece ea a clocit ouale.
Gunar este tatal tuturor. :)
Multumesc, asemenea!
Ala mare este asta cosminn.sunphoto.ro//B1_-_Gaste_Embden_-_linie_de_productie/106295387 doar ca a crescut mult.
Parintii sunt in poze pe aceeasi pagina, adica tatal este Gunar iar mama lui este o gasca Toulouse de productie (pe care nu o mai am acum).
Heterozisul s-a manifestat din plin si bobocul a crescut foarte repede si mult.
4 ani ai asteptat momentul asta si uite ca s-a intamplat :) E vreunul din boboci embden pur ?
De Gunar nu cred ca mai are rost sa intreb, cred ca a luat-o razna :))
Unul singur pare a fi.
Familia este una tare ciudata pt. ca in ochii lui Gunar si ai lui Ingrid, Chuck Norris (care mai are putin si ii ajunge) este tot bobocul lor.
E' poveste lunga cu bobocii astia. ;)
E' o poveste extrem de lunga cu clocitul asta.
Pe scurt, cloceste doar 1 ou al ei, restul sunt de la celelalte doua.
De fapt, a si furat putin startul pt. ca a preluat cuibul la o saptamana de cand cazuse closca alta (din cele 2 cenusii).
Probabil ca se intampla ceva acolo in cuib pt. ca Gunar anul asta a luat-o cu capul grav. Momentan e' in razboi inclusiv cu mine ceea ce nu s-a intamplat niciodata pana acum.
:))
Dar daca ii pui ochelari cum au fazanii e bine ? Stiu ca atunci cand eram eu mic, lume pe la tara le punea gascanilor agresivi o pana de gasca in nas :))) N-am iinteles nici pana in ziua de azi ce efect avea, mie mi se pareau la fel de rai.
Asta cu pana este o premiera. :))
Gunar este la fel de bland cu mine in curte insa daca intru in boxa la Ingrid se ... dezlantuie. Mai nou se bate cu cainii, cu pisicile, cu orice vine la mai putin de 5 m de cuib.
Da, iata ce a reusit Dorel sa faca si anul asta.
Culmea, am avut oua fecundate destule dar .... doar Chuck Norris asta a reusit sa supravietuiasca celor 28 de ore fara caldura in incubator.
Mai am oua destule asa ca, pana la urma, trebuie sa reusesc.
Depinde ce fel de gasca este.
Poate oua si peste 30 de oua si abia apoi sa cada closca.
Cele 17 oua ar trebui puse la incubat altfel primele depuse se vor invechi si vor fi compromise.
Buna, am si eu o pereche de gaste albe exact ca si cele din poze, azi femela a facut primul ou dar nu i.am vazut sa se împerecheze si chiar mi.as dori sa am pui si daca ai pute sa imi spui daca ouă in fiecare zi sau cu pauza de cteva zile ? Si daca vreau sa pun ouă sub ea atuci cand va cloci cum îmi dau seama daca ouăle sunt fertile si oare nu a început să ouă prea repede ?
Si ale mele tot de una din gastele batrane sunt conduse,cum pleaca ea intr-o directie se duc toate instant,sau cand ma duc la ele gasca sefa pleaca dintre ele si vine la mine si incepe sa faca galagie cat poate :))
Intr-adevar.Cand eram copil gastele bunicii au fost speriate de un caine,o parte din ele au fugit acasa ,iar o parte au zburat in capatul opus al satului,dar apoi au revenit singure acasa.
Foarte faine! De câte ori văd gâște mi-aduc aminte de copilărie...
Din păcate, în satul meu au dispărut odată cu comunismul.
PS: Toate gâștele au caracter & personalitate atât de interesante, sau e o caracteristică doar a Embden-elor?
S-au integrat fetele dar se vede clar cine e sefa :)
La fel ca la stolurile de gaste salbatice, cele batrane si experimentate merg in fata iar cele tinere in spate.
Cand merg in patrulare (deci in sir indian), situatia sta intotdeauna astfel: Ingrid conduce cardul, urmeaza Hildegard si Matilde (cele 2 cenusii) iar la sfarsit vine agale Gunar.
In general cardul este condus de gascan (sau gascanul dominant daca sunt mai multi) dar Gunar zici ca este un mos plicitisit.
Daca nu erau filate, cele 2 cenusii cred ca zburau de mult chiar si singure.
Din copilarie nu am mai vazut gaste domestice cu asa dor de duca (instinct de migratie).
Spor la boboci sa ai! Cred ca daca se vede Gunar cu boboci nici musca nu mai intra acolo, cu adevarat angry bird :))
Ai scapat de sobolani ? Cand avea bunica gaste imi aduc aminte ca am ramas in niste ani fara boboci din cauza lor, parca au atractie la bobocii de rata si gasca.
Multam, sper sa fie asa!
Pisicile au decis sa intreprinda o operatiune de amploare prin urmare, nu mai exista nici urma de sobolan.
Cu toate acestea, nu trebuie lasata garda jos pt. ca, din pacate, vecinii nu sunt prea dornici sa ii eradicheze.
Nu sunt de Agroland insa sunt niste Toulouse de ferma sau de productie.
Unii le spun gaste unguresti, frantuzesti etc.
O alta denumire ar fi gaste de Landes.
Fetele sunt topite dupa el numai ca o are alaturi pe "cotoroanta" de Ingrid care le mai tine putin la distanta.
Ma gandeam ca ma va supara destul de rau Ingrid dar vad ca deocamdata este mai cuminte decat am preconizat.
Asa am si eu gasca batrana, sta la distanta cat gascanul curteaza gasca tanara, dar cand vrea sa o calce vine ca nebuna si o fugareste pe cea tanara, o controleaza nitel pe la fulgi, e geloasa tare
Gastele sunt prin excelenta monogame si, in mod natural, femelele isi pazesc masculii de alte femele si invers.
Noi insa le forta sa se comporte nenatural iar unele chiar si asa refuza sa ne faca pe plac si raman fidele partenerilor lor.
Cel putin pana in acest moment, Gunar "zice" ca dupa atatia ani de monogamie, merge si putina poligamie.:)
Mi-am adus aminte ca le-am vazut la el.Si mie mi-au placut, din acest motiv imi pareau cunoscute.Sa te bucuri de ele ca am inteles ca Gunar e foarte bucuros!
Nu, a fost insa a pierdut sefia intr-o lupta cu Asin, in primavara.
In poza facea pe durul deoarece eram eu langa el iar africanele sunt mult mai sfioase in prezenta mea. El daca ar putea mi s-ar urca si in cap.
Atunci este "un sacrificiu" pt cadoul facut, chiar daca "cadoul" mai si cupeste si da din aripi.Daca nu a pus apa la fiert pana acum inseamna ca este un cadou din toata inima
Gunar e' .... Gunar. Nebun cum il stii. :)
Cocoselul care se vede in spate este un pui scos de acea gaina de Sumatra cu cocosul de Italian. Am 6 din aceasta combinatie dar doar el are culoarea aceea. Se va face tare fain daca reusesc sa-l plasez undeva.
Am un boboc de Embden. La incubator nu am pus nimic. Am dat insa unui coleg de sunphoto oua atat de Embden cat si de Africana. Sunt tare curios ce ii va iesi (sper sa iasa).
Gastele oua in continuare.
Am inteles..As fi vrut si eu de Africane,dar mi se pare cam tarziu acum si nici nu am la ce sa le pun.Pe de alta parte nu as vrea nici sa le curcesc,sunt foarte multumit de rasa mea,africanele le-as vrea asa o pereche de frumusete.
Pt. ca nu pot garanta nimic, n-am vandut niciodata oua de gasca. Cele despre care vorbeam mai sus au fost date cadou.
Daca insa va plac si vreti, la anu in primavara ( sa fim sanatosi si totul sa fie bine) va dau 10-15 oua nu cu bani ci imi dati pe ele niste oua de gasca comuna.
Cat priveste corcirea, africanul meu este foarte fidel soatei sale cu o singura exceptie. Calca (ma rog, incearca) si o rata leseasca pe care, culmea, o accepta si gasca si o considera ca facand parte din familie. La gasca Embden spre exemplu nu a atentat niciodata spre deosebire de Gunar care este mare iubaret.
Da,o sa va anunt in primavara daca mai sunt interesat de Africane.Anul asta sper sa fiu inspirat in alegerea gascanului,am fost "obligat" sa il schimb,
Salutare colega!
Acu' nu mai am decat perechea batrana care la mine are rol de animale de companie.
Sa vedem ce voi obtine de la ele si anul asta.
Greutatea? M-au intrebat o gramada de persoane la cat ajung insa pana acum nu am avut curiozitatea sa le cantaresc. Pe la sfarsitul lui ianuarie o voi face. Sper!
Oricum, sunt mai grele decat o gasca comuna insa asa la ochi cred ca sunt mai usoare decat africanele.
Daca vrei doar pt. carne cumpara ceea ce se numeste hibrid comercial Toulouse si care nu are nici o legatura cu gasca de rasa Toulouse din liniile de expozitie.
Daca vrei insa si de rasa si mari, cu carcasa pe masura, Africanele sunt nr. 1 din punctul meu de vedere. Incarnate bine, piept mare, carne pietroasa etc.
La rate, iarasi daca vrei doar pt. sacrificat, cumpara ceea ce se numeste hibrid comercial Pekin. Este mare, creste repede, carcasa frumoasa, este alba ceea ce conteaza mult la palmipede sub aspectul calitatii carcasei.
Daca vrei de rasa pura nu-ti recomand nici una pt. ca rasele grele ca Rouen si Saxona ori Pekin (dar liniile de show) sunt sensibile, se reproduc greu si cresc mai incet decat hibrizii comerciali specializati pe productia de carne.
O alta varianta la rate ar fi mulardul obtinut din rate Pekin (liniile comerciale pt. carne) cu ratoi lesesti cu o greutate cat mai mare. Carcasa arata bine, cresc repede etc. Mularzii mei obtinuti din ratoi saxon cu rata leseasca au avut greutate buna (mai mare decat a bobocilor de rata comuna sau de rata leseasca) si o carcasa faina ca si aspect.
Eu sunt importator de peste 8 ani de boboci de embdem, toulouse si rate pekin si moulard, dar acum mi s-a pus pata sa cresc si eu (am comanda de carcasa si pastrama de rata si gasca), si nu am studiat si urmarit foarte mult evolutia lor pe la clientii mei. Multumesc mult pentru detalii si informatii ;)
La eclozare am zis ca sunt 2 ele. Inca imi pastrez opinia.
Sa vedem mai tarziu (daca le voi mai avea) cum va fi.
Sunt foarte prietenoase cu celelalte pasari din curte.
Mai ceva ca tatal lor. :))
Faini si haiosi, ca toti bobocii de gasca de altfel.
Am vazut ca ai facut un ditamai cardul de Pomeraniene.
Nu stiu daca mai are cineva in tara in prezent aceasta rasa.
Multumesc, la fel!
Astia sunt scosi de "gasca" de nevasta-mea la incubator. :)
Ingrid a cazut closca doar de vreo saptamana dupa un adevarat maraton de ouat. Credeam ca anul asta nu mai cloceste.
Am reusit si eu sa pun gasca neagra la clocit,in sfarsit:).I-am pus 14 oua, daca mai asteptam dupa celelalte riscam sa pierd din ele invechindu-se,4 tot le-am pierdut.
si eu am aceeasi problema :( nu inteleg ce se intampla. am o gasca care a inceput ouatul ieri 23.03, niciodata nu am avut gasca care sa inceapa asa tziu ouatul, plus ca celelalte oua "ciudat" de obicei oua doua zile la rand, iar acuma observ ca fac un ou si la 3 zile... toate au problema asta, nu inteleg...
Sant foarte frumoase, sa va traiasca !
Am avut o cunostiinta (acum plecat in Italia definitiv)care a primit cadou o gasca de ziua lui de la o vecina si care a tinut-o 7 ani, pana a murit gasca de batranete, ca si gasca de companie :) era extrem de inteligenta si iubitoare !
Salut! Nu-i problema de a ramane dator sau nu (eu informatiile le ofer gratis oricui fara nici un fel de pretentie) insa nu stiu sa-ti spun.
Embden de show (deci mult mai bune decat ale mele) poti aduce din Germania si ar fi un mare plus pt. rasa in Romania. Daca ai posibilitate, poti aduce si din Anglia spre exemplu.
A fost o intreaga epopee anu' asta cu gastele.
Africanele sunt dominante intre ele si, cum au inceput sa se calce de mult, femela cautat cuib prin curte si, ce sa vezi, l-a ales pe cel al lui Ingrid pe care-l foloseste deja de 2 ani. Deoarece Gunar nu putea sa-l alunge pe Asin (gascanul african), bietele Embden s-au "resemnat" si au abandonat locul cautand un altul. Probabil din acest motiv, Ingrig nu s-a mai calcat decat extrem de rar.
Povestea nu se termina aici pt. ca, din nu stiu ce motiv, curca mea cea batrana, a ales drept cuib acelasi loc. Ei bine, africanele sunt terifiate de curci (cea albastra bagase spaima in ele la propriu - motiv pt. care a fost "proiectata" la dl. Enciu desi-mi era foarte draga) prin urmare, cuibul ramasese al curcii iar gastele erau putin dezorientate.
In acest weekend mi-am facut timp special pt. asta si sambata le-am separat pe familii, fieare in tarcul ei cu boxele aferente si cuiburile de rigoare. Embden-ele si-au reluat casuta spre marea satisfactie a lui Ingrid care astazi a si rotit cuibul. Ea oricum incepe ouatul mult mai tarziu decat alte gaste. Africana momentan este nemultumita dar inspecteaza si ea lada pusa la dispozitie. O astept din zi in zi sa inceapa ouatul insa sigur va mai intarzia avand in vedere schimbarile.
Intr-adevar incalcita treaba..Ma surprinde totusi ca un gascan african bate un gascan de alta rasa,mai ales unul de talia lui Gunar.Mi s-a intamplat si mie intr-un an cand am scos boboci de chinezesti la clocitoare.Toata vara eu alergati si amenintati cu bataia de cele romanesti,iar toamna cand s-au facut mari,din toti bobocii chinezesti aveam unul alb complet,care a fost gascan,si care spre surprinderea mea a reusit sa il detroneze pe gascanul romanesc care era de altfel matur,avea 2 ani.
La prima intalnire fata in fata, Gunar l-a invins fara drept de apel pe Asin. Apoi, intr-o buna zi, m-am trezit ca Gunar se teme de Asin. Cu siguranta, cat am fost la serviciu, a avut loc o noua lupta in care Asin a iesit victorios. Asin este mai batran decat Gunar si, desi Embden-ul are o inaltime superioara, la greutate Africanul il depaseste net. Asa cum am mai spus, este urias si, daca nu-l bagam la o cura de slabire, nu ar fi putut calca sub nici o forma.
Niste vecini de-ai mei aveau mai demult africane,si eu datusem gastele mele cu boboci la iarba pe drum,dar bobocii erau insotiti doar de mame deoarece erau inca micuti si imi era teama sa nu calce gascanul pe ei din neatentie.Vreau sa spun ca cele africane erau la circa 10 m,iar una din mame a ramas cu bobocii,iar cealalta a pornit cu o viteza foarte mare ca si cum ar fi fost lansata direct in africanele vecinelor desi aveau gascan cu ele :))
Contactati pe cineva, daca stiti, pe la Uniune si va va spune crescatorul care are astfel de pasari. Nu cunosc numele crescatorului insa are o intreaga colectie de pasari de apa de rasa.
Repet (pt. a n oara), nu le in pt. a scoate ceva de la ele.
Daca voi scoate bine, daca nu iarasi bine.
Si daca nu mai oua (dar-mite sa scoata boboci) si tot le tin pana mor de batranete sau cand le-o fi sorocul.
De adaugat nu mai adaug nimic. Imi place sa le vad pereche si inca o femela ar fi ca a 5-a roata la caruta.
vizavi de gastale TOULOUSE am un prieten care are un gascan si doua gaste daca da bunul DUMNEZEU si am noroc sa scot ceva puisori(eu incubez toate ouale de la el)va fac un pret special pentru dumneavoastra sa va implinti si bucuria asta
Gunar si Ingrid au statut de pet prin urmare nici pomeneala sa renunt la ele.
Si de nu vad nici-un boboc de la ele si tot nu se schimba nimic din acest punct de vedere.
Multumesc pt. filmulet, nu-l stiam si este tare fain.
Exact acelasi ritual am si eu zilnic (de 2 ori pe zi - dimineata si seara tarziu) cu Gunar.
Nu trebuie omis ca pe Gunar nu l-am crescut eu ci l-am cumparat in toamna cand era deja adolescent, nu mai era un bobocel.
La fel ma saluta, la fel il mangai etc.
Singura diferenta este ca in cazul meu, langa noi vine si Ingrid care ma saluta la randul ei insa nu-mi permite sa o mangai doar sa o ating putin.
Foarte tare.Aveam si eu un gascan care venea asa aproape de mine dar ma musca si ma batea cu aripa :)) Doar cand aveam gaste chinezesti puteam sa le mangai cand vreau eu pentru ca le scosesem la clocitoare si cand le dateam drumul la iarba cu cele romanesti mereu se ascundeau dupa mine ca le bateau cele romanesti
Imprinting-ul (bobocii scosi la incubator fac imprinting pe om) imi spunea cuvantul.
In cazul meu, Gunar este scos de curca la crescator si cumparat de mine mare. S-a atasat de mine in mod natural. Putea sa se ataseze de sotia mea (el fiind mascul) insa nu s-a intamplat asta. Din contra, desi sotia mea face tot ce poate sa-i intre in gratii, el o respinge si pace. La fel face si Ingrid.
Cred ca voi fac si eu un filmulet cu ei pe care sa-l postez pe youtube! :)
Sa imi lasati si mie filmuletul daca aveti de gand sa faceti unul.Eu as vrea foarte mult sa gasesc in Romania American Buff,imi place tare mult culoarea.Am o gasca care se aseamana la culoare dar e cu pete ,daca era completa la culoare cu American Buff o pastram pe viata:))
Deocamdata nu gasiti asa ceva in Romania insa iata ca si la noi incep usor usor sa apara tot felul de rase de palmipede domestice.
Cautati crescatori ai acestei rase prin Germania. Sigur trebuie sa fie si se pot aduce pasari mai usor decat din S.U.A.
Am vazut odata niste gaste galbene ca cele Buff,prin zona Mihailesti daca stiti pe unde este,doar ca nu erau la fel de mari si erau motate,insa iti luau ochii oricum
Da, stiu unde este, desigur. Daca va referiti la Mihailesti de langa Bucuresti.
O astfel de gasca am vazut si eu acum vreo luna la mine la tara. La fel era mai micuta dar culoarea era foarte faina.
Multumesc de informatie, habar nu aveam.
Eu l-am botezat inspirandu-ma din desenele animate "Minunata calatorie a lui Nils Holgersson prin Suedia". In acele desene, adjunctul gastei conducatoare de stol, batrana si inteleapta Aka, era un gascan aspru pe nume Gunar.
In carte, gastele din stol poarta alte nume decat in desenele animate, cu exceptia gastei Aka si a lui Martin.
Cu gastele astea tu ma omori. De cand au renuntat 'sefii' la gaste tot plang dupa ele si nu-mi ramane decat sa le admir la tine sau la vecinii bunicilor de vis-a-vis care in fiecare an scot o gramada de boboci. Cu orice argument care mi-a trecut prin minte nu i-am putut convinge sa iau macar o pereche. Nici nu le purtai prea tare de grija, dimineata mergeau la balta si seara veneau singure inapoi. Nici nu stiai ca le ai in curte. In privinta gradului de inteligenta ai mare dreptate :)
Multumesc!
Inteligenta gastelor este una mult peste cea a tuturor celorlalte pasari de curte.
La aceasta specie, ori ai o relatie speciala cu ele ori .... nu merge.
Desigur, daca le cresti de placere ca si animale de companie. Daca le cresti pt. haleala atunci nu te intereseaza cat sunt de inteligente.
P.S. - abia am facut aceasta ultima poza gascanului pt. ca nu se dezlipeste de mine si nu-i pot poza decat capul. :D
Deja mergem pe al 3-lea an de cand ne bucuram unii de altii (eu de aceste gaste si ele de mine in egala masura).
Sper sa ma bucur de ele in continuare multi ani de aici inainte.
Multumesc, asemenea!
Eu inteleg valoarea unei pasari de rasa (in fond nici eu nu dau gainile de rasa la pret de gaina comuna), da' sa dau 1.000 roni (minim, in cazul foarte fericit) pe 2 boboci de gasca mi se pare ca as fi dobitoc eu nu cel care cere.
Prin `98, am luat de la cateva oua de la cineva necunoscut, am riscat, din 10 oua oua am scos 7 boboci, ma miram de felul cum arata, am aflat ulterior ca erau metisi de Holmogor, masculii acestia incrucisati cu gaste tip Pomeraniene sau negre(mai bine Toulouse de productie), dadeau un hibrid foarte , foarte mare, la varsta de 5 luni era imens, depasea dublul unei boboace "romanesti"..
sa va traiasca!imi spuneti si mie va rog daca exista gaste mute si daca exista cum se numesc? va multumesc frumos si scuzati-ma daca v-am deranjat. sanatate!
Multumesc, la fel!
Daca te referi (foloseste, te rog, per-tu-ul, nu am 60 de ani) la gaste care sa nu gagaie, deci care sa fie mute la propriu, atunci acestea nu exista.
Denumirea de "gaste mute" se intalneste pt. gastele lesesti (numite si chinezesti, africane, americane etc.). Gastele lesesti, intr-adevar, scot un gagait pe o alta tonalitate decat gastele comune (sau Toulouse, sau Embden sau altele) deoarece ele se trag dintr-o alta specie de gasca salbatica decat gastele comune. Asta nu inseamna ca nu se pot corci intre ele gastele lesesti cu gastele comune. Mie insa nu-mi plac aceste corcituri, mi se pare ca nu sunt frumoase. Parca n-ar fi nici cal nici magar.
Probabil ca, ratele lesesti se mai numesc si rate mute, oamenii care au denumit gastele lesesti s-or fi gandit sa le zica si gaste mute. Nu stiu, zic si eu. :)
Doamne ajuta!
Ce imi plac gastee aste asa de mari! Aici, langa blocul unde locuiesc, este un canal.., cum de altfel e plin prin toata Olanda :) dar, e si o gasca de gaste albe, cu mici exceptii unele cu gri.., sunt prietenoase, si mai mult unul care intr-o seara s-a plimbat cu mine si catei pe toata durata iesiri de seara :) La un moment dat eram stresata ca urma sa traversez o starada principala si el tot cu noi a vrut sa mearga indiferent de cat il trimiteam eu inapoi la gasca lui
Acesta este mandrum meu prieten gascan doini.sunphoto.ro/Pasaroi_de_Olanda/69007806 Iar restul gastii este acesta doini.sunphoto.ro/Pasaroi_de_Olanda/69007808
Este firesc ca o tara ca Olanda sa fie plina ochi de pasari de apa. Atata apa de jur imprejur.
Din fericire acolo si mentalitatea este alta si astfel aceste pasari se pot bucura de atentia oamenilor si nu sunt in pericol sa ajunga in farfurie.
Am vazut pozele si sunt foarte frumoase gastele.
Gastele domestice sunt niste pasari cu care, la propriu, poti interactiona foarte frumos.
Imi pare rau insa nu va pot ajuta. Nu cunosc sa existe in tara ferme de gaste pt. pene. De asemenea, nu cred ca sunt crescute anumite rase pt. pene ci, cel mai probabil, diversi metisi de culoare alba.
Penele albe sunt cautate spre deosebire de cele cenusii.
Salut!
Depinde foarte mult de conditiile meteo. Daca iarna este mai blanda, incep mai devreme, daca e' grea ca in februarie 2012, incep mai tarziu. E' firesc.
Cand cad closti?
Iarasi depinde insa de aceasta data de nr. de oua depuse la o ponta. Poate face aprox. 20 (cazul meu), 30 (cazul lui Saxon) sau poate chiar mai multe. Dupa ce le-a terminat de depus, cade closca.
Multumesc, asemenea! Pasiunea cresterii animalelor (indiferent de specie - gaini, caini, cai, porumbei etc.) este un microb care, odata ce te-a infestat, nu mai poate fi lecuit.
Nah, am asteptat cu sufletu' la gura :-) minunea, zi-mi pe private ce s-a-ntamplat. Io zic sa-i zici micutu... SA VA TRAIASCA! Va creste cu mama si tata sau cu 'bunicii'? HAHA!
Multumesc! Spor, sa speram ca vom avea la anu'. Anul acesta, ne multumim cu micuta Dei Dei.
Tie nu-ti mai urez spor la gaste pt. ca am vazut ca ai deja un card mic. :)
Am uitat sa te intreb, tu ai pus la incubat toate ouale, chiar si primele? Ma gandesc ca trebuie sa fi trecut mai mult de o luna de la primele oua depuse. Mai sunt bune pentru incubat si asa vechi?
Cu exceptia primului oi, le-am pus pe toate la incubat. La gaste nu pot sa-ti spun exact ce si cum insa la gaini, in fiecare am pun la incubat si oua mai vechi de o luna si ies pui (si in ceasta tura am astfel de pui). Sunt niste experimente pe care le fac pt. a compara personal cu ce spune cartea in materie.
La gaste il puneam la incubat inclusiv pe primul insa, intr-o zi cu soare, Novac (masculul meu de Ciobanesc de Bucovina) a facut o vizita familiei de gaste. In cotet a gasit cuibarul (primul ou depus) si, probabil, cum nu mai vazuse pana atunci asemenea ou mare, o fi zis ca-i minge. L-a luat, s-a jucat cu el, si l-am gasit seara la vreo 20 m de cotet sub o salcie. Oul era intact! :))
Am o singura pereche de gaste Embden. Toate ouale pe care le va face femele vor fi incubate. Daca face mai putine le las toate ei. Daca face mai multe, le impart (unele ei si unele la incubator).
Salut! Am vazut ca ti-a fatat gasca! lol! Auzi ia tu legatura cu astia de la ANARZ (Agenţia Naţionala pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie) ca rasa Embden e protejata prin lege si vezi cate exmplare tre' sa ai ca sa-ti dea 'alocatie'! Si poate te apuci de Gat Golas de Transilvania care are aceeasi soarta fericita!
Salut!
Multumesc de informatie!
Ma voi interesa, de curiozitate, referitor la aspectele pe care mi le-ai semnalat. Cu siguranta nu ma incadrez ca si nr. de exemplare insa, o intrebare nu strica.
Referitor la rasa de gaini Gat-Golas de Transilvania (mai ales varietatile neagra si alba), de mult timp ma "framant" daca sa ma apuc de crescut sau nu insa lipsa timpului si mai ales a spatiului alocat pasarilor, deocamdata, ma impiedica.
M-as apuca de crescut aceasta rasa din simplul motiv ca-i singura rasa de gaina omologata din tara noastra (si una dintre putinele, indiferent de specie, care au fost formate de romani si ulterior omologate).
Un fel de patriotism insa nu dezvolt ca sa nu sune "searbad"! ;)
De acord cu tine in aceasta privinta. Eu tin cateva Gat golas neautentic tot din patriotism dar si pentru faptul ca oua tot timpul (bine ale mele sunt 'ameliorate' cu gaini de carne -doua si Leghorn - cealalta).
Hey, salut!
A inceput gasca ta sa oua? A mea a inceput odata cu primavara!
Desigur, niciun loc pe care l-am amenajat nu i-a placut, a gasit ea unul mult mai bun, bineinteles, in camera cu centrala, langa cos :)) stiam doar ca nu-i place noaptea afara!!
:)) Salut! Gand la gand cu bucurie!
Astazi doream sa te intreb exact acelasi lucru deoarece ieri, femela a facut primul ou.
Locul ales a fost cel pe care-l vizita inca din decembrie daca nu ma insel, mai exact un cotet cubic aflat langa magazie. De acum inainte ne tinem la curent cu nr. de oua depuse si ziua in care vor cadea closti. ;)
In pozele tale vad 2 masculi si 2 femele plus inca un exemplar care nu-mi dau seama ce este.
Urmareste-le si vezi cum se comporta, masculii care ce femele calca etc.
Daca un mascul calca toate femelele sau fiecare calca anumite femele e' ok. Daca ai cumva 2 masculi si 3 femele iar una dintre femele vezi ca nu este calcata de nici unul dintre masculi atunci acea femela va oua oua nefecundate.
Acum nu le mai separa, e' tarziu oricum. Lasa-le asa cum sunt si pune-te pe observat!
Al meu calca una dintr-un motiv foarte simplu, doar una are.
Daca le-ai separat mai demult si ambele femele cunosc masculul si s-au imperecheat cu el, cel mai probabil le va calca pe amandoua. Indiferent de situatie, urmareste-le sa vezi daca gascanul acorda atentie celor 2 femele. Sunt si cazuri cand desi ai impresia ca cele 3 pasari fomeaza o familie, in fapt. gascanul (in mod natural parase monogama) calca doar pe una dintre ele.
Multumesc de informatie, vizitasem anterior pagina respectiva. Nu vreau sa fiu rau insa hibridul comercial de carne nu intra pe lista mea de viitoare achizitii.
Gastele Toulouse sunt printre putinele gaste de rasa care se vad si din avion daca prezinta calitate de expozitie sau doar de ornament/oala.
Multam de informatie. Voi suna insa spune-mi, te rog, unde locuieste omul.
Gastele chinezesti adevarate sunt rare pe la noi asa ca trebuie vazute pe viu.
e medic veterinar si are ceva habar(eu nu stiam ca le zice cafenii la ale gri) e din rosiori de vede a zis ca incarcat ceva poze pe un site de vanzri agricole
Le-am vazut, multumesc!
Il voi suna si eu insa nu pt. gaste (care fenotipic sunt undeva intre Chinezesti si Africane) ci pt. un ratoi motat (sa vedem daca are de vanzare, m-ar interesa unul baltat pe negru sau alb complet).
N-ai pt. ce. La noi multi spun ca a gaste "chinezesti", "africane", altii le spun "americane" insa putini au. Multe sunt niste metisi ai acestor doua rase cu gaste comune.
Africanele si Chinezestile se aseamana ca Brahma si Cochinchina. "Seamana da' nu rasare!" ;)
Nu sunt absurd. Pasarile care costau atat (cel putin un exemplar) erau foarte frumoase, valoroase si se putea lucra frumos cu ele. Fara doar si poate pretul trebuia sa fie unul mare insa, nu atat de mare.
Daca cea pe care ai gasit-o tu avea pretul mai mic decat al unei rate caroline, fi sigura ca nu era gasca din rasa Toulouse! ;)
Nu-i vr-un secret, nu am fost eu singurul care a intrebat.
200 euro exemplarul! Tranformi in roni si vezi ca o pereche costa al dracu' de mult pt. un salariu mediu din Romania.
De multe ori se uita ca preturile din Germania sunt cum sunt pt. ca si nivelul de trai este altul.
:-)) Is 'NEGRU' de invidie! Succese! Ai conditii de pasunat? Cativa snopi de tulei de porumb pt 'ros' (celuloza) - din vecini, n-ar strica... Si un amendament cam dupa Sarbatori scoate porumbul din hrana aproape complect. Dar nici acum nu trebuie sa fie 'la discretie'..Furajul de gaini ouatoare (sau un amestec de graunte - grau, ovaz, orz) suplimentat cu calciu + fan lucerna SI CU Radacinoase sau mere, sau orice verdeata - iarba de pe sant (pt fitohormoni) vor fi de mare folos
in dezvoltarea embrionului... si inca ceva DE NELIPSIT >>> BAZINUL CU APA pentru spalat si 'facut dragoste'...
Nici nu se punea problema sa nu merg dupa ele doar ca au fost cateva evenimente care m-au impiedicat sa ajung mai devreme. Sunt cuminti si inteligente.
Super tare! Ma gandeam ca daca a tot luat din ele, cele care au ramas au devenit mai sperioase. Eu le-am luat pe primele atunci si ma gandeam ca s-au schimbat intre timp. Ai vazut ca le-a dat pe toate, la anul o sa vina la mine sa ii dau oua sa puna la incubator! :))
Nu le-a dat pe toate. Si-a oprit o familie (2+1). Eu le alesesem si insemnasem de atunci.
Ideea este ca nu degeaba standardul spune ca trebuie sa semene cu o lebada. Chiar sunt maiestuoase si nu pot fi confundate cu gastele comune.
Pai le da si pe alea, ca sunt deja platite, trebuie sa vina sa le ia persoana respectiva. Da, asa este, sunt foarte gratioase si delicate. Ale mele s-au ingrasat ca niste purcelusi, nu stiu daca e o idee asa buna sa le las mancare la discretie, am vazut ca mananca si noaptea, ca nu le inchid decat cand merg ultima oara la centrala sa pun lemne (pe la 22 - 22:30) si nu o data cu celelalte pasari si cum e lumina aprinsa afara le aud cum mananca pe acolo mai ales varza, ca aste nu le lipseste niciodata, cel putin deocamdata.
Pai a apucat sa le promita, ca s-a gandit ca nu se va tine toata lumea de cuvant din cei care au venit sa le vada si o sa-i ramana si lui o pereche, dar cum le-au vrut numai oameni de cuvant a ramas fara niciuna, daca nu cumva se razgandeste cel din urma. Ii dau eu oua la anul, ca poate mai iau o femela ca sa mai bagam si sange nou si poate vor fi mai multe. Sau poate dam o fuga pana in Germania, la campionul european la aceasta rasa si luam o familie si le imultim noi. Sa vedem.
Da, dar le inchid totusi peste noapte, nu ca sa nu le omoare ceva ca sunt destul de mari si de galagioase (gastele si bibilicile il alerteaza pe Sax cand este cinava la poarta) dar sa nu cumva sa le sperie ceva pe timpul noptii si sa fie stresate pe urma.
Ideea cu dusul in Germania este foarte faina. O pasare nou adusa ar insemna un mare plus pt. rasa (si asa extrem de slab reprezentata la noi).
Palmipedele la mine stau libere. Au adaposturi insa nu le inchid inauntru. Acestea se vede ca au fost inchise pe timp de noapte. La mine au intrat in magazie. :) Erau derutate de ce nu vine nimeni sa le inchida.
Si cu mersul in Germania chiar ma gandeam sa merg sa iau o pereche sau familie de Embden sau Toulouse, de la crescatori renumiti. Cred ca cu tot cu drum o sa sara cu foarte putin peste pretul gasit in Romania la exemplare nu chiar asa de reusite si daca ma combin si cu altcineva care mai vrea sa cumpere si impart cheltuielile de transport ies chiar si mai bine. Acum sa vad, tot fac schimb de mailuri cu crescatorul din Germania de ceva vreme, inca nu m-am hotarat 100% dar.....urmeaza! :)
:)) Pai da, le inchidea in magazie, mergeau singure acolo noaptea seara. In primavara i-a ucis un dihor (sau orice o fi fost) cateva gaini si bobocii de gasca erau inca mici pe atunci si a preferat sa le puna la adapost pe timp de noapte pe toate si nu a mai lasat nicio pasare afara noaptea. Si eu fac la fel ca nu vreau sa risc aiurea, mai ales ca am deja adaposturile si sunt perfect inchise. Gainile le tin peste noapte intr-o camera incalzita (cum ti-am spus) iar gastele le inchid intr-un cotet de lemn, de afara, ca nu se simt foarte bine la caldura dsi mama e convinsa de contrariu si le mai duce si inauntru cateodata cand i se pare ei ca e prea frig ca sa le lase afara :)) Probabil cand va fi viscol le va aduce in dormitor :))
Cand crestea bunica mea gaste nici macar in sopron nu intrau cand ploua sau peste iarna si stateau in viscol si toata iarna umblau pe Dambovita inghetata si in primavara scoteau multime de boboci.
Corect, asa este insa rasele acestea "specializate" (gen Embden, Toulouse, Chinezesti, Africane, Pilgrim, Sebastopol, etc.) nu se mai pot compara cu gastele comune ca si rezistenta. Toate animalele de rasa sunt mult mai sensibile si necesita conditii speciale de crestere.
Din fericire, gastele, indiferent ca-s de rasa sau nu, sunt inca pasari rezistente.
Ratoiul meu lesesc este un adevarat gladiator (ca toti masculii din specia sa). Cu toate acestea este nr. 2 in curte dupa o puicuta de Faverolles care pare o Xena galinacee. A bagat deja spaima in lesesti.
Gascanul fiind nou, nu emite pretentii de mascul alfa.
La primavara, cand va incepe femela sa oua, lucrurile vor volua altfel insa atunci, fiecare va sta in tarcul sau.
Multi spun ca au gaste "Emden" insa putini au (din pacate).
Pe piata exista un hibrid alb de carne numit "Emden" asa cum este si unul cenusiu numit "Toluouse". Nici unul din altul nu apartin raselor carora le poarta numele.
P.S. - denumirea corecta a rasei este Embden si nu "Emden".
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.